Tekoäly (AI) on jo mullistanut monia liiketoiminnan osa-alueita, ja ainakin nyt kuumimmat kyselyt kohdistuvat tarjouslaskennan ja hankinnan prosesseihin. Tekoäly tarjouslaskennassa on yksi keskeinen sovellus, joka tuo tehokkuutta, tarkkuutta ja kilpailukykyä. Molempien toimien avainsanoja ovat kuin ovatkin: tehokkuus, tarkkuus ja kilpailukyky.
Tarjouslaskennan prosessit
Tarjouslaskenta on monivaiheinen prosessi, joka sisältää tietojen keräämisen, analysoinnin ja tarjouksen laatimisen. Tämä kertookin oleellisen, tarjouslaskennan suurin haaste on usein aika.
Perinteiset prosessit vaativat manuaalista työtä tarjouksen laatimisessa ja vaatimusten analysoinnissa.
-
Tietojen kerääminen ja analysointi: Tekoäly käsittelee suuria määriä historia-dataa ja tunnistaa trendejä, jotka auttavat ennustamaan tulevia kustannuksia ja hintoja tarkemmin. Tämä vähentää inhimillisten virheiden riskiä ja parantaa laskelmien tarkkuutta. Käytännön esimerkkinä DXF-tiedostojen automaattinen luku havainnollistaa, miten tekoälyä voidaan hyödyntää tietojen käsittelyssä.
-
Automaatio: Tekoäly automatisoi monia rutiinitehtäviä, kuten tietojen syöttämistä ja laskelmien tekemistä sekä vaativien kaaviokuvien tarkastamista. Tämä vapauttaa työntekijöiden aikaa strategisempaan työhön ja nopeuttaa tarjousprosessia. Lisätietoa tekoälyn hyödyntämisestä tarjousprosessissa löydät täältä.
-
Optimointi: Tekoälyalgoritmit optimoivat kokonaisuuden dynaamisesti ja ottavat kantaa raaka-aineisiin, työvaiheisiin, koneisiin, aikatauluihin ja katerakenteeseen sekä resurssien allokointiin. Tekoäly tarjouslaskennassa auttaa erityisesti suurissa ja monimutkaisissa projekteissa, joissa hinnoittelua ja kustannuksia on vaikea hallita manuaalisesti. Esimerkiksi tekoäly voi ennustaa, mikä hintapiste lisää voittomahdollisuuksia ja samalla maksimoi katteen.
Hankintaprosessi
Hankintaprosessi kattaa kaiken tarvittavien resurssien ja palveluiden hankinnasta sopimusten hallintaan. Tekoälyn avulla saadaan puhtia hankintaprosessin tehokkuuteen:
-
Toimittajien arviointi ja valinta: Tekoäly pystyy analysoimaan toimittajien suorituskykyä ja luotettavuutta aikaisempien tietojen perusteella. Tämä auttaa yrityksiä valitsemaan parhaat mahdolliset toimittajat ja vähentää riskejä.
-
Sopimusten hallinta: Tekoälyn avulla pystytään hallitsemaan sopimuksia analysoimalla sopimusehtoja ja varmistamalla, että ne noudattavat yrityksen politiikkaa ja säädöksiä. Tämä vähentää sopimusrikkomusten riskiä ja parantaa sopimusten hallinnan tehokkuutta.
-
Kustannusten hallinta: Tekoäly seuraa automaattisesti markkinahintoja ja ennustaa hintojen muutoksia, mikä auttaa yrityksiä tekemään kustannustehokkaita hankintapäätöksiä. Tämä parantaa budjetin hallintaa ja vähentää yllättäviä kustannuksia ja toisaalta tekoälymallit voivat tunnistaa piilotettuja kustannuksia tai ehdottaa vaihtoehtoisia ratkaisuja, jotka tuovat säästöjä.
Tarjous- ja hankintaprosessi yhdessä
Tekoälyn käyttö tarjouslaskennassa ja ostoprosesseissa tulee lisääntymään, ja sen sovellukset kehittyvät jatkuvasti.
Tekoäly tarjouslaskennassa mahdollistaa tarjous- ja ostoprosessien tiiviimmän integraation:
- Data-analytiikka: Molemmista prosesseista kertyvä data voidaan yhdistää tekoälyn avulla, jolloin voidaan optimoida koko hankintaketjun kustannukset ja tehokkuuden.
- Automaattiset työkalut: AI-pohjaiset ratkaisut, jotka integroivat tarjous- ja ostoprosessit, voivat automatisoida kaiken tarjouspyynnöistä (RFP) lopulliseen hankintaan asti.
Terveisin,
Petri
Vastaa