Pohdimme tässä blogissa tekoälystä lähitulevaisuudessa. Mietteitä miettivät Senior Sales Manager Petri Salo ja Data Scientist Santtu Hietamäki.
Lähitulevaisuudessa tekoäly saattaa olla avaintekijä, joka muuttaa perustavalla tavalla tapaamme elää, työskennellä ja tehdä liiketoimintaa. Keskustelut super-tekoälystä, joka ylittää ihmisen älykkyyden, herättää kiehtovia kysymyksiä siitä, miten tämä teknologinen vallankumous voisi muokata yhteiskuntaa.
Yleisen tekoälyn leviäminen voisi parantaa monia elämänalueita, mutta samalla se luo myös haasteita. Lääketieteessä tekoäly voi auttaa tarkempien diagnoosien tekemisessä ja yksilöllisten hoitosuunnitelmien luomisessa. Koulutuksessa se voi tarjota personoituja oppimiskokemuksia, mukautuen oppijan tarpeisiin.
Kun pohditaan liiketoimintaa, tekoälyn käyttö työturvallisuudessa ja prosessien automatisoinnissa voi tuoda merkittäviä etuja. Tehokkaammat turvallisuusjärjestelmät voivat vähentää tapaturmia ja parantaa työympäristöä. Prosessien automatisointi puolestaan voi tehostaa tuotantoa, automatisoida monotonista työtä ja alentaa kustannuksia. Tekoäly voi myös muovata tietoa haluttuun muotoon, jolloin välttämättömyys erilaisten standardien käytölle vähenee ja tilalle tulee myös vaihtoehto.
Kuitenkin samalla kun näemme nämä myönteiset muutokset, on myös huomioitava mahdolliset haasteet. Työpaikkojen automatisoinnilla voi olla vaikutuksia työvoiman tarpeeseen, mikä vaatii uudenlaista osaamista ja koulutusta. Lisäksi eettiset kysymykset, kuten tietosuoja ja päätöksenteon avoimuus, nousevat keskeisiksi keskusteluaiheiksi. Yksityiset tekoälymallit toimivat usein black box -periaatteella, eli mallien käyttäjälle ei ole hallintaa siihen, miten tietoa käsitellään. Halutun lopputuloksen luotettavuus kärsii. Yksityisomisteisten mallien rinnalla kehittyvät myös avoimet tekoälymallit, jotka ovat usein käytännössä lähes yhtä tehokkaita ratkaisuja.
Liiketoiminnassa yritysten onkin tärkeää tasapainoilla teknologisen kehityksen ja inhimillisen osaamisen välillä. Tehokas yhteispeli tekoälyn ja ihmisten välillä voi avata uusia mahdollisuuksia innovaatioille ja kilpailuedulle.
Matka kohti tekoälyä rakentuu pala palalta. Useampi pienempi tekoälymalli, kuten konenäkö, puheesta tekstiksi -malli ja nykyiset kielimallit (kuten OpenAI), liittyvät yhdeksi kokonaisuudeksi, joita metatasolla toimiva yleismalli käskyttää agentteinaan. Yksi iso ratkaiseva askel kohti yleistä tekoälyä on matematiikan ja syy-seuraussuhteen ymmärrys.
Lopuksi, vaikka super-tekoälyn tulo voi olla vielä kaukana tai se voi olla jo kulman takana, on tärkeää aloittaa keskustelu siitä, miten voimme valmistautua ja ohjata tekoälyn kehitystä siten, että se palvelee yhteiskuntaa ja liiketoimintaa parhaalla mahdollisella tavalla. Tekoälystä tulisi näin ollen tulevaisuuden liittolainen, ei uhka, ja avainasemassa sen ohjauksessa on yhteinen ymmärrys ja vastuullinen kehitys.
Terveisin,
Petri
Vastaa