Organisaatioiden kehittäessä toimintaansa usein mietitään toimintaprosessien siirtämistä sähköiseen muotoon.
Valitettavan usein tehdään kuitenkin se virhe, että lähdetään liikkeelle liian valmiista prosessista, eikä anneta digitaalisuudelle sen mahdollistamia uusia ulottuvuuksia.
Otetaan esimerkiksi auto, joka muutetaan perinteisestä sähköautoksi vaihtamalla vain moottori. Uusi tekniikka antaa todellisuudessa aivan erilaiset mahdollisuudet. Moottorit voi esimerkiksi sijoittaa pyörien napoihin ja vaihdelaatikosta voi luopua. Näin saadaan monia uusia toiminnallisuuksia. Uusi tekniikka mahdollistaa esimerkiksi pyörien kääntämisen 90 astetta, jolloin taskuparkkiin voikin ajaa sivuttain.
Onkin tärkeää miettiä kunkin toimintaprosessin perimmäinen merkitys tai toiminta. Voi olla, että kaikkia prosessin vaiheita ei tarvitakaan digitaalisella alustalla. Auton tapauksessa tavoite on liikuttaa autoa.
Digitalisointi oikein suunniteltuna antaa uusia mahdollisuuksia ja merkittävää kilpailuetua. Digitalisaatio mahdollistaa myös reaaliaikaisen tilannekuvan, jonka avulla saamme dataa toimintaprosessin analysointiin ja mahdollisen tekoälyn hyödyntämisen.
Oma neuvoni on, että hankkeissa kannattaa keskityttyä olennaiseen ja antaa samalla tilaa uudenlaiselle ajattelulle ja innovaatiolle.
Me Soforilla näemme maailman, jossa päätöksenteko perustuu dataan ja älyyn, ei arvailuun. Maailman, jossa suorittamisen sijaan keskitytään kehittymiseen. Inhoamme turhaa työtä ja siksi poistamme sitä sinulta tuntitolkulla.
Vastaa